15:30 - 15 augustus 2012

E-nummervrij, suikervrij & gifvrij: Waarom?

Enne...Wil je ECHT afvallen? Neem dan ook even de tijd om dit te lezen.

Diana Emanuela

Even een blog van andere aard. Voor mensen die ons goed kennen is het geen nieuws dat wij vooral e-nummer vrij en biologisch eten. Behalve e-nummers en bestrijdingsmiddelen mijden we ook geraffineerde suikers en doen we matig aan met zuivel producten en vlees. Naast het eten, mijden we ook zo veel mogelijk gif die je lichaam in kan komen in de vorm van verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en speelgoed. Ik krijg er inmiddels veel vragen over en vrienden en kennissen komen steeds vaker voor meer informatie bij me. Vandaar deze blog.

Jarenlang naïef

Geen gif, suikers en e-nummers. Waarom doen we dit eigenlijk? Is dit niet wat overdreven? Zo'n anderhalf jaar geleden zou ik zelf gezegd hebben dat iemand die zo leeft, behoorlijk overdrijft. Als e-nummers en bestrijdingsmiddelen echt zo slecht zouden zijn, dan zou de overheid dat toch wel verbieden? Kleine hoeveelheden zijn toch niet schadelijk? Als er het 'Ik kies bewust logo' op een verpakking staat of 'light', dan is het toch gezond? Maar helaas is het niet zo makkelijk weg te beredeneren en is het niet zo simpel. Helaas komt de overheid niet zodanig op voor onze gezondheid, en voedingsproducenten willen voornamelijk veel producten verkopen, tegen zo laag mogelijke kosten met de goedkoopste ingrediënten, zo lang mogelijk houdbaar, zo lekker mogelijk. Helaas over de ruggen van onze gezondheid heen en ten koste van het milieu en van de medemens en dier. Hier ben ik achter gekomen nadat ik me maandenlang in de materie had verdiept.

Het begon met e-nummers.

Ik was ongeveer 20 weken zwanger van ons tweede kind toen we een avondje aan het bankhangen waren en een beetje aan het zappen waren. We kwamen al zappend een uitzending tegen van Tros Radar. Na het zien van die uitzending besloot ik het boekje 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget aan te schaffen en e-nummers te weren. Ik wou niet dat mijn dochtertje en toen nog ongeboren zoon via mij, die troep nog binnen zou krijgen.

Bekijk hier de uitzending van Tros Radar over e-nummers:

http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1944/e-nummers

Via de uitzending kwam ik ook op de website van Foodwatch. Een organisatie die consumenten wilt beschermen tegen de misleidende reclame en claims op de verpakkingen van voedselproducenten.

http://www.foodwatch.nl

Het was in het begin een hele zoektocht om e-nummer vrij te eten, maar al gauw kwam ik hele handige sites tegen met veel tips en lekkere recepten:

http://www.smakelijck.blogspot.nl

http://www.kook-zonder-e.nl

Zelf begon ik ook samen met mijn man het internet af te struinen en alle e-nummer vrije recepten te bundelen op de website EetDrink.NL die mijn man heeft ontwikkeld.

http://www.eetdrink.nl/tag/e-nummer-vrij.htm

In het begin was het ook voor anderen erg wennen dat we zo radicaal alles omgooiden. Zelf merkten we echter alleen de positieve effecten ervan. We aten véél lekkerder, maar we vielen ook nog eens erg af, terwijl we absoluut niet minder aten. We aten alleen geen e-nummers.

Dat het eten van e-nummers en het binnen krijgen van ander gif blijkbaar ook je gewicht kan beïnvloeden was voor ons een complete ontdekking. Websites die hier o.a. informatie over geven:

http://www.juliakang.nl

http://www.amberalbarda.nl

http://www.betermetvoeding.nl

Geraffineerde suikers in de ban

Na het lezen van diverse boeken, van o.a. bovenstaande websites, kwam ik ook tot de ontdekking dat een te veel aan geraffineerde suikers eigenlijk ook helemaal niet goed is. Ik kampte zelf met een behoorlijke suikerverslaving en daar veel bijbehorende klachten en ik besloot mijn suikergebruik maar te minderen. Nu kreeg ik al veel minder suiker binnen doordat ik al geen producten at met e-nummers (waar vaak ook veel 'verstopte' suikers in zitten). Maar ik leerde dat ook witmeel producten dezelfde effect hadden op de bloedsuikerspiegel. Ik keek graag 's middags naar de Dr. Oz show op RTL 4 waarin min of meer dezelfde onderwerpen aan bod kwamen.

O.a. de volgende site geeft veel informatie over de schadelijke gevolgen van suiker:

http://www.40dagenzondersuiker.nl

Een betere gezondheid, beter uiterlijk en veel gewichtsverlies

Het effect was dat we nog meer afvielen, vooral mijn man. Ik was zwanger en werd ondanks mijn groeiende buik, zichtbaar dunner terwijl mijn gewicht wel hetzelfde bleef. De baby groeide geweldig goed, dat bleek elke keer op de echo's. Ik kickte ook eindelijk van mijn suikerverslaving af en door het betere eten en vermijden van suikers was ik eindelijk van mijn chronische vermoeidheid af, mijn dagelijkse kwellende hoofdpijn en had ik meer energie en was ik beter gehumeurd. Ik was voorheen om de haverklap verkouden, wel zo'n 6 keer per jaar. Maar inmiddels ben ik al ruim 9 maanden niet meer ziek geweest. Ik zag ook wat het mijden van e-nummers en suikers met mijn huid deed: voor het eerst in jaren kon ik zonder make-up de straat op en kon ik een crèmepje tegen pukkels, die ik jarenlang gebruikte, eindelijk de prullenbak in gooien.

Gif via verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen

Via de vele websites en fora kwam ik er ook achter dat we niet alleen rotzooi binnen krijgen via ons eten, maar ook via verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen en speelgoed. De volgende wijzers waren een eyeopener:

Cosmeticawijzer voor zwangere vrouwen:

http://eenveilignest.nl/wp-content/uploads/2012-5-11-final-Cosmeticawijzer-zwangerevrouwenWECF.pdf

Speelgoedwijzer:

http://www.wecf.eu/download/2009/W.163HollandRzKnecht.pdf

Verzorgingsproductenwijzer voor baby's:

http://www.wecf.eu/download/2011/jULY/W305printablecosmeticdutch1juni.pdf

Verdere informatie:

http://www.eenveilignest.nl

http://www.heelnatuurlijk.nl

Billendoekjes met parabenen en andere allergenen gingen in de ban en mijn dochter was eindelijk van haar rode gevoelige billetjes verlost. Ook verving ik alle douche gel door natuurlijke zeep, en verdween de jarenlange uitslag op mijn armen.

Alleen nog maar biologisch

Langzaam veranderde onze hele levensstijl. Na een aantal maanden besloten we ook alle groente biologisch te kopen nadat we gelezen hadden dat kinderen zo'n 4,5 liter aan chemische bestrijdingsmiddelen per jaar binnen krijgen... Overheden en instanties roepen dat kleine hoeveelheden onschadelijk zijn... maar wat ze voor het gemak vergeten is dat we dagelijks heel veel gif binnen krijgen via e-nummers, bestrijdingsmiddelen, verzorgingsproducten, gebruiksvoorwerpen en milieuverontreiniging, dag in en dag uit... ons leven lang... Al die kleine hoeveelheden worden zo langzaamaan grote hoeveelheden! Een gemiddelde vrouw gebruikt gemiddeld 12 verschillende verzorgingsproducten op een dag om maar iets op te noemen. Waarom komen de welvaartsziektes als obesitas, ADHD, autisme en kanker ineens zo veelvuldig voor? Dat wat we in onze monden stoppen en wat we op onze huid smeren heeft wel degelijk een nadelig effect op onze gezondheid.

Duidelijker dan de documentaire van Foodmatters kan het haast niet. Ben je nog niet overtuigd, bekijk dan 'Hungry for Change':

http://www.kijkluister.nl/hungry-for-change-

Zuivelproducten

Ook bleek uit alle informatie dat ons veelvuldige zuivelverbruik in het westen ook helemaal niet zo gezond is. Melk is goed voor elk, gaat eigenlijk helemaal niet op. Een glaasje melk drinken omdat het lekker is kan op zijn tijd best, maar als je het drinkt omdat je denkt dat het gezond is, dan ben je helaas verkeerd geïnformeerd. Zo blijkt dat er in landen met een hoge zuivel consumptie meer botontkalking voorkomt. Terwijl we juist dat glaasje melk dronken omdat het de bron voor calcium zou zijn. Calcium in melk blijken we helemaal niet goed op te kunnen nemen. Ook het eiwit caseïne, wat verwerkt wordt in houtlijm, maakt dat de darmen minder goed voedingstoffen kunnen opnemen en dan hebben we het nog niet eens over lactose wat veel mensen niet kunnen verteren.

Kies je toch ervoor om zo nu en dan een glaasje melk te drinken? Drink dan biologische melk, en het liefst de volle variant. Halfvol en mager is namelijk minder gezond dan vol.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/49815-melk-is-ongezond.html

http://www.voedzo.nl

http://www.amberalbarda.nl

http://www.betermetvoeding.nl

Verzadigde vetten ongezond?

Dat is helaas ook een hype die niet klopt maar waar we jarenlang ontzettend bang voor zijn gemaakt. We vervingen alle verzadigde vetten door transvetten (wat veel voorkomt in halvarine, margarine, koekjes, diepvriesproducten etc…). En uiteindelijk bleek dat transvetten een veel schadelijker effect hebben op onze gezondheid dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Dr. Oz zei het zo mooi: "Zelfs de insecten willen geen transvetten eten". In alle bovenstaande genoemde links zul je hierover nog meer informatie over terugvinden. Roomboter is gezonder dan halvarine. Ja, het is echt zo. Geraffineerde suikers, daar wordt je pas dik van niet van vetten, je lichaam heeft juist vetten nodig en geen geraffineerde suikers en transvetten. Van vetarm eten kun je zelfs ziek worden en dikker!

Overig:

Meer platvormen over natuurlijke levenstijl:

http://www.missnatural.nl

http://www.degezondemama.nl

Ik hoop hiermee veel vragen te hebben beantwoordt. De informatie die ik geef is heel beknopt, maar daarom heb ik alle links vermeld, zodat een ieder die meer vragen heeft, of meer informatie wil daar zelf naar op zoek kan gaan. Ik kan het je wel leuk vertellen, maar wie ben ik? Zelf heb ik dit allemaal ook niet zomaar aangenomen. Bovenstaande conclusies heb ik ook niet na het lezen van één boek of het zien van één documentaire getrokken maar na het maandenlang lezen van veel boeken, studies, bezoeken van websites, zien van docu's, programma's etc etc. Maar het grootste bewijs is toch wel mijn eigen gezondheid, die er stukken op vooruit is gegaan en dat ik zonder moeite van mijn overgewicht af was. Nu 10 weken na de bevalling ben ik van een BMI van 28 naar 23 gegaan, zonder één dag honger te hebben geleden, zonder één dag calorieën te hebben geteld. Ik ben 15 kilo lichter dan vóór de zwangerschap en ik pas weer in mijn skinny jeans die ik in 2007 ooit gekocht heb. Maar het belangrijkste is dat ik weet dat ik mijn kinderen op een bewuste en zo'n gezond mogelijke manier, zonder gif en troep opvoedt.

Bedankt voor het lezen!